CURA B: Innovatie in de zorg

Eind maart liep het project CURA-B of ‘acCURAte business in de gezondheidssector’ ten einde. CURA-B is een project dat uitgevoerd werd binnen het Interreg IVA 2-Zeeën programma en waarin partners uit Nord-Pas de Calais (Frankrijk), Zeeland (Nederland), Suffolk (Groot-Brittannië) en West-Vlaanderen de krachten bundelden om hun regionale gezondheidszorg te versterken, door de kloof tussen ondernemers/business en gezondheidssector te verkleinen: Een betere matching tussen de noden van de gezondheidssector en het aanbod van innovatieve, assistieve technologie moet leiden tot een vlottere vermarkting van deze technologie.
                                                              
Midden-West-Vlaanderen ontwikkelde in het kader van CURA B een uniek pilootproject rond de invloed van het doordacht gebruik van verlichting bij personen met dementie.

Het aantal mensen met dementie zal tegen 2020 stijgen met bijna 30%. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ‘verlichting’ een belangrijke invloed heeft op het welbevinden van personen met dementie, hun zorgverleners en hun mantelzorgers.
In het woonzorgcentrum Sint-Vincentius in Meulebeke heeft het verlichtingsbedrijf Tronixx samen met de katholieke hogeschool Vives Campus Noord een op maat gemaakt, evidence based lichtplan ontwikkeld en getest.  Het bedrijf werd geselecteerd uit 40 kandidaat-verlichtingsbedrijven.
De opzet van het pilootproject en de selectie van het bedrijf werd gecoördineerd en begeleid door RESOC/SERR Midden-West-Vlaanderen.
 
Meer info: www.cura-b.eu