Innovatiedag Nieuw Materialen 2019

Vijf jongeren bedenken ‘sustainable safety package’ voor Prosafco tijdens de Innovatiedag Nieuwe Materialen! 

De industriële erfgoedsite Eperon d’Or in Izegem was de perfecte locatie voor de vierde editie van de Innovatiedag Nieuwe Materialen georganiseerd door RESOC Midden- en Zuid-West-Vlaanderen i.s.m. Fabriek voor de Toekomst Nieuwe Materialen (POM West-Vlaanderen), Stad Izegem en Start & Go. Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo vzw) stond in voor de procesbegeleiding. 
  
Innovatiedag Nieuwe Materialen? 

100 Vlaamse leerlingen lieten tijdens een 10-uur durende brainstorm hun creativiteit de vrije loop gaan. De bedrijven Deceuninck, Prosafco, Verimpex en Fabriek voor de Toekomst Nieuwe Materialen brachten één voor één unieke bedrijfscases aan met als centrale thema ‘circulaire economie’. Zestien multidisciplinaire teams gingen aan de slag en bedachten een out-of-the-box oplossing voor hun peterbedrijf. 
De vier bedrijfscases
 • Deceuninck
  Hoe maximaal bunt recyclaat inzetten in een profiel zonder prijsreductie door te moeten voeren?
   
 • Prosafco
  Hoe maken we duurzaamheid binnen ons product- & service aanbod concreter, toegankelijk(er), interessanter en top of mind?
   
 • Verimpex 
  Hoe kan Verimpex binnen het segment van omkeerbare deurmatten - geschikt voor een groot beloop en zware lasten - een volledig circulair product ontwikkelen? 
  Welke tools kunnen we hiervoor inzetten, welke initiatieven kunnen we nemen?
  Hoe zetten we dit om naar een business plan / communicatieplan? 
   
 • Fabriek voor de Toekomst Nieuwe Materialen
  Bedenk een creatieve marketingcampagne om Circonopoly te promoten in de 3e graad secundair onderwijs.
Let’s pitch!

Na de intensieve brainstorm, mochten de teams hun innovatieve concept tijdens de halve finale voorstellen aan hun peterbedrijf. De bedrijfsmanagers verkozen het beste concept voor hun uitdagende stelling. De winnaars van de peterbedrijven namen het tijdens een bloedstollende finale tegen elkaar op. Team Pro P’s waren de winnaars van de Innovatiedag met hun origineel concept ‘sustainable safety package’. “Het team de Pro P’s heeft met sterk teamwork een fantastisch resultaat bereikt. Hun case overtuigde de volledige jury omwille van een evenwichtige mix van innovatie, creativiteit en duurzaamheid. Ze hebben hun idee uitgewerkt tot een tastbare en haalbare case voor Prosafco”, besluit Kenny Desot, marketing manager bij Prosafco.

Het meest beloftevolle concept

“Onze oplossing is in plaats van alle producten apart te verkopen, verschillende pakketten samen te stellen. De pakketten bevatten persoonlijke beschermingsmiddelen, alsook bijhorende bescherming en onderhoudsproducten. Zo kan men het pakket goedkoper aanbieden i.p.v. alle producten apart te verkopen”, zegt een enthousiaste Yarah Vanmeerhaeghe, leerlinge aan het Atheneum Avelgem. “Het was een zeer verrijkende en leerrijke dag voor ons allen”Het winnend team van de Innovatiedag Nieuwe Materialen: Jens Limpens (Bernardus Technicum Oudenaarde), Robbe Destoop (VTI Waregem), Joren Vanpoucke (Prizma Campus VTI Izegem), Yara Van Meerhaeghe (Atheneum Avelgem) en Warre Vandewalle (Broederschool Roeselare)