Het Fish and Chips project werd in 2014, in nauwe samenwerking met het Vlaams Huis van de Voeding, finaal afgewerkt. Ter verdieping en verduurzaming van de projectresultaten werden verder 2 clusterprojecten opgestart waaraan RESOC ook actief meewerkt:  Taste2Seas en TourFish.

Door de ontwikkeling van het Fish and Chips project door RESOC/SERR Midden-West-Vlaanderen kon het Miummm – Vlaams Huis van de Voeding een belangrijke fysieke uitbreiding van haar doe-en belevingscentrum realiseren: een miniMiummm, een smaakacademie en een smaak- en testlabo.

De plechtig opening ervan ging door op 5 september 2014. Tegelijk werd er tijdens het ganse weekend (5 – 7/september) op het Roeselaarse Stationsplein een innovatieve smaakmarkt georganiseerd waarbij tal van Europese marktkramers lokale specialiteiten en streekproducten voorstelden.

Projectrealisaties:

miniMiummm
Door de creatie van het miniMiummm kan het Miummm – Vlaams Huis van de Voeding niet enkel jongeren en volwassenen aantrekken en informeren, maar kunnen ook jonge kinderen (tussen 4 en 10 jaar) aan de hand van interactieve spelmodules (de boomgaard, de boerderij, de fabriek, …) kennis maken met de voedingswereld.
 
Smaakacademie
De  smaakacademie is een multifunctionele kookstudio uitgerust met hightech keukenapparatuur. Dit atelier laat bezoekers van alle leeftijden genieten van culinaire workshops onder leiding van ervaren chefs.
 
Smaak- en testlabo
Het smaak- en testlabo is een onderzoeksruimte met 8 volledig uitgeruste proefhokjes waar producten en bereidingen wetenschappelijk getest kunnen worden door een (professioneel) smaakpanel. Deze onderzoeken worden begeleid door academische partners (Ugent, Vives, …).
 
Organisatie van een grensoverschrijdende B2B trip
Van 18 tot 20 augustus organiseerde RESOC/SERR MWVL een B2B trip naar Somerset waarbij contacten werden gelegd met lokale besturen en verschillende lokale producenten bezocht werden. Dergelijke B2B netwerkmomenten voor ondernemers van voedings- en voedingsverwante sectoren zijn er op gericht om te leren van elkaars goede voorbeelden en faciliteren het aftoetsen van mogelijke nieuwe B2B-samenwerkingsverbanden.

Slotconferentie
Op 6 juni vond de slotconferentie plaats op Hoeve Engelendael, te Sint-Jan-in-Eremo. De projectfilm werd hierbij in première getoond aan de 120 deelnemers. Een interactieve paneldiscussie tussen de projectpartners focuste op de projectresultaten en besprak de verdere toekomstmogelijkheden. Een spannend moment was het toen de vijf regiowinnaars van de ‘hoogvliegerwedstrijd’ voorgesteld werden en Saffrocaat (saffraan advocaat) uit de Antwerpse Kempen als ultieme Streekambassadeur verkozen werd. Key-note speaker dr. Jan Willem van der Schans (onderzoeker duurzame voedselsystemen aan het Landbouw Economisch Instituut, van Wageningen Universiteit en Research) gaf vervolgens een toelichting over de ‘Toekomst van de korte keten in de landbouw’. Brigitte Smessaert kreeg het laatste woord en sloot hiermee formeel een 3-jaar lopend 2 Zeeën-project af.

Meer info: www.projectfishandchips.eu