Innovatiekamp "Voeding"

85 universiteits- en hogeschoolstudenten uit gans Vlaanderen gingen op 16 en 17 februari 2016 in multidisciplinaire teams de uitdaging aan om binnen de 24 uur een innovatieve en creatieve oplossing te bedenken voor een reële uitdaging die hen voorgelegd werd door één van de vier deelnemende peterbedrijven: Westvlees, Chef’s Secret, brouwerij Gulden Spoor en Fabriek voor de Toekomst ‘Voeding’. 
 
De jury bekroonde team ’t Smakt als eindlaureaat van de 2de editie van dit 24-u Innovatiekamp ‘Voeding’. De studenten kwamen op de proppen met een rondreizend restaurant (container) dat gerechtjes maakt met West-Vlaamse hoeve- en streekproducten en deze zowel ter plaatse als online via een webshop aanbiedt. Het rondreizen is seizoensgebonden en gelinkt aan de verschillende streken in West-Vlaanderen. “Zo hebben we het Brugse Ommeland, de Kust, de Leiestreek en de Westhoek. De hapjes zijn kleine versies van gerechten gemaakt door een plaatselijke chef. De chef en het menu veranderen ook naargelang de pop-up zich verplaatst”, aldus Brian Desplinter (Howest). “In het restaurant worden de streekproducten verkocht, alsook receptboxen. Deze boxen zijn gelinkt aan de hapjes die in het pop-up restaurant geserveerd worden. In deze boxen vindt men alle benodigde streekproducten, alsook het recept. Maxim Spiessen (Universiteit Antwerpen) concludeert: “De lokale producenten vinden op die manier een grotere afzetmarkt voor hun streekproducten, het versterkt het lokaal toerisme, de streekproducten genieten een grotere bekendheid en de consument leert nieuwe smaken, producten en recepten kennen.”

De jury was vol lof over de frisse ideeën van deze groep jongeren. “Ik was verbaasd over de innovatieve dynamiek tijdens dit tweedaagse innovatiekamp”, zegt Stephanie Van Lancker, stafmedewerker 100% West-Vlaams. “Het winnende team ’t Smakt heeft een schitterende presentatie gegeven en een zeer concreet concept uitgewerkt. We gaan hun creatief foodconcept niet zomaar klasseren, we gaan effectief kijken hoe we dit idee binnen 1 à 2 jaar kunnen gaan realiseren. En uiteraard worden de winnaars dan ook betrokken bij de realisatie.”

Uitgebreid fotoverslag op de Facebookpagina van RESOC/SERR Midden-West-Vlaanderen!