Techniekacademie in West-Vlaanderen

In 2013 werd de eerste Techniekacademie als pilootproject opgestart in Zwevegem. In een mum van tijd is het initiatief over gans de provincie West-Vlaanderen een succes geworden.

In Midden-West-Vlaanderen richtten in 2014 10 van de 17 steden en gemeenten een techniekacademie op. In 2015 startten ook Ardooie, Dentergem, Hooglede, Meulebeke, Staden en Roeselare met de inrichting van een techniekacademie. In totaal namen in Midden-West-Vlaanderen 480 kinderen deel. Ruiselede start in januari 2016 eveneens met de Techniekacademie. Daarmee is de hele regio Midwest actief geëngageerd.

RESOC/SERR Midden-West-Vlaanderen komt tussen in de kosten en voorziet voor elke stad/gemeente van de regio die het nieuwe Streekpact ‘MIDWEST 2020’ bekrachtigde hiertoe een eenmalige bijdrage van 500 euro.

In de Techniekacademie kunnen kinderen van 10-11 jaar (5de en 6de leerjaar) tijdens hun vrije tijd, o.l.v. gepaste begeleiding van techniekmentoren, op hoog niveau met techniek/technologie bezig zijn en zodoende hun technische en creatieve talenten ontdekken en verder ontwikkelen. Zo programmeren ze zelf een robot of ontwerpen ze een nachtklok. Het doel is kinderen technische geletterdheid bij te brengen en warm te maken voor techniek en technologie.

Enkele zeer enthousiaste reacties:
  • Een vader: “Nog eens bedankt voor jullie schitterende organisatie en enthousiasme, onze dochter telt elke week af naar de woensdagnamiddag”
  • Een mama: “Beste Techniekmentor, ik wou jullie bij deze eens figuurlijk in de bloemetjes zetten. De uitdaging met de robotten was een enorm succes. Zowel de voorbereidingen met meester Johan als de dag zelf waren een enorme uitdaging voor de kinderen. Het feit dat jullie dit aanbieden en er veel extra tijd in steken betekent enorm veel voor de kinderen.Ik ben er zeker van dat ze veel bijgeleerd hebben, en eens een andere kijk gekregen hebben op ‘de wetenschap’. Naar hun verdere keuze volgend jaar vind ik het ook een ideaal moment om daar aan deel te nemen. Hartelijk dank!”.
Meer info: www.techniekacademie.be