Sessie 3: Ondernemen op hoge hakken: ze maken er hun zaak van!

Ondernemen op hoge hakken: zij maken er hun zaak van!

Slechts één op drie ondernemers in Vlaanderen is vrouw. Tijd om meer vrouwen aan het ondernemen te krijgen, dus! Op maandag 12 november hield de Roadshow Entrepreneurship@School halt in Howest (Campus Brugge) voor de sessie ‘Ondernemen op hoge hakken: zij maken er hun zaak van’. Hoewel het centrale thema vrouwelijk ondernemerschap was, hadden we ervoor gezorgd dat het voor de mannen in de zaal evenzeer inspirerend was. Het was namelijk een event van leren, in de spiegel kijken en inspiratie opdoen! 

Is ondernemen dan iets typisch mannelijk? Ligt het aan de ondernemersvaardigheden, karakteristieken of is het genetisch bepaald? En hoe zit het met de ondernemersintenties bij jongeren? Davy Vercruysse die aan UGent onderzoek doet naar Gender Entrepreneurship, Female Entrepreneurship & Entrepreneurship Education lichtte de bevindingen uit zijn lopend onderzoek toe en ging daarbij dieper in op het verschil van de ondernemersintenties tussen mensen met hoge of lage masculiene karakteristieken. Wat blijkt uit de studie? Niet zozeer mannen, maar mensen met masculiene karakteristieken vertonen meer ondernemersintenties. Hoe het op dit vlak bij de studenten persoonlijk gesteld was, konden ze zelf testen met de onlinetool Mentimeter. 

Omdat voorbeelden wekken en voorbeelden trekken bracht toponderneemster Conny Vandendriessche daarna haar ondernemersverhaal. Deze leergierige ‘leeuwin’ slaagde erin door hard te werken, het te maken als onderneemster. Op camping ‘Vakantiegenoegens’ in Nieuwpoort leerde ze hoe belangrijk het is om goed om te kunnen met mensen. In 1995 richtte ze samen met Philip Cracco het uitzend- en selectiebedrijf Accent Jobs op dat ondertussen deel uitmaakt van House of HR. Op vandaag is Conny nog steeds aandeelhoudster en blijft ze verder ondernemen. Naast haar adviesbureau Stella P. richtte ze onlangs ‘We are Jane’ op; een Europees investeringsfonds waarbij vrouwen investeren in bedrijven waar vrouwen de plak zwaaien. En in het televisieprogramma ‘De Leeuwenkuil’ (VIER) ging ze samen met vier andere gerenommeerde leeuwen op zoek naar gouden ideeën om in te investeren. Kortom, Conny Vandendriessche weet veel verschillende ballen in de lucht te houden en is de geknipte persoon om een lans te breken over vrouwelijk ondernemerschap. 

Op het einde van de sessie was het voor de studenten duidelijk dat ondernemen begint met dromen en durven, maar dan verder gaat met doen en doorzetten. 

Klik hier voor de fotoreportage.