Slotsessie: Zit je met een goed idee? Start er vandaag nog mee!

Startende ondernemers inspireren studenten

De Roadshow Entrepreneurship@School landde met de laatste sessie ‘Zit je met een goed idee? Start er vandaag nog mee!' op 13 november in UGent (Campus Kortrijk). De studenten kregen handige tips over de opstart van een eigen zaak en luisterden naar de uitdagingen waar een beginnend ondernemer mee te maken krijgt. 

Bram De Muynck, student-ondernemerscoach van Howest, lichtte de werking en begeleiding van de studentenplatformen SPEK (VIVES), TURBO (Howest) en Durf Ondernemen (UGent) bondig toe. Daarna was het aan de vier startende ondernemers om tijdens een korte pitch zichzelf en hun product/dienst voor te stellen:
 • Sam Vynckier, nog niet zo heel lang geleden zelf student-ondernemer, richtte Becycled op; een marktplaats waar nieuwe fietsen, tweedehands fietsen en fietsonderdelen gekocht en verkocht worden. 
 • Valérie Lemahieu, wist met haar gezonde vruchtensappen onder de naam JusRé vanuit haar passie voor haar product de stap richting de markt te zetten. 
 • Alexander Maroy studeerde in 2002 af als dierenarts. Na verloop van tijd zocht hij een nieuwe uitdaging. Deze vond hij toen hij Nusect, een groothandel in petfood, in 2016 overnam. Gebeten door de microbe van het ondernemerschap, werd Alexander kort daarna ook eigenaar van Topinsect.
 • Student-ondernemer Louis De Jaeger startte recent met Commensalist een start-up rond ‘future proof landscape design’
In het daaropvolgende panelgesprek werden de volgende vragen afgevuurd op de enthousiaste ondernemers: 
 • Wat heeft je doen besluiten om met je idee echt van start te gaan?
  Sam Vynckier: “Vanuit een gemis. Ik was op zoek naar tweedehands fietsgerief want als student zijn fietstoebehoren redelijk duur, maar ik kon nergens terecht. Tijdens mijn opleiding Sportmanagement besloot ik dan maar met een oplossing te komen via de oprichting van Becycled waar iedereen terecht kan voor betaalbare, lokale tweedehands of nieuwe fietsen en fietstoebehoren.“
 • Was het gemakkelijk om effectief de stap te zetten naar het ondernemerschap?
  Alexander Maroy: “Voor mij was het inderdaad wel iets eenvoudiger om te starten met een eigen zaak, omdat ik het bestaand bedrijf Nusect overnam. Nu zijn het vooral andere uitdagingen waarmee ik te maken krijg, namelijk: werknemers aantrekken, nieuwe markten zoeken, … Ondernemen is dagelijkse kost en houdt niet op. Je moet blijven vernieuwen en innoveren.”
 • Hoe wist je eigenlijk of er een markt was voor je idee?
  Louis De Jaeger: “Via eigen marktonderzoek. Dagelijks neem ik de trein naar huis of school en dan vraag ik tijdens het wachten aan enkele treinreizigers: ‘Hoe ziet jouw ideale tuin eruit?'. Het meest voorkomende antwoord was: Een mooie tuin die niet veel onderhoud vraagt! En vanuit die optiek, kreeg ik een indirecte bevestiging om te starten met Commensalist en mensen te adviseren bij de creatie en ontwikkeling van hun eigen tuin.” 
 • Wie heb jij als klankbord gebruikt om te checken of je idee wel haalbaar is? 
  Valérie Lemahieu: “Mijn klankbord bestond vooral uit ‘familie, vrienden en kennissen’ die ik zéér regelmatig liet proeven van mijn zelfgemaakte juices. Hun feedback was voor mij een stimulans om de volgende stap te wagen met JusRé!” 


Na de sessie konden de studenten met de ondernemers napraten. Een prima afsluiter van de eerste editie van de Roadshow Entrepreneurship@School. 
 
Klik hier voor meer foto’s van de slotsessie.