Alfa naar werk - verpakkingsmedewerker voeding

Agristo en Ardo zetten hun deuren open voor cursisten verpakking in opleiding!

Op 9 november 2017 bezochten 12 cursisten met een migratieachtergrond de productie-afdeling van Agristo in Wielsbeke en de site van Ardo in Ardooie. Deze twee bedrijfsbezoeken maken deel uit van een project dat begin oktober gestart is om laagtaalvaardige personen met een migratieachtergrond via een aangepaste opleiding toe te leiden naar een job als verpakkingsmedewerker in de voedingsindustrie. Binnen dit opleidingstraject krijgen de cursisten een intensieve taalopleiding (i.f.v de job) die hen voorbereidt op de vak- en praktijkopleiding die ze tot eind januari ’18 in het opleidingscentrum in het Huis van de Voeding (Roeselare) zullen volgen. Een bedrijfsbezoek is dé manier bij uitstek om de cursisten een goed beeld te geven van de werkvloer. 
Voor het eerste bedrijfsbezoek waren we ’s morgens te gast bij Agristo. Na een warm welkom in klare taal door An Desplenter (HR Manager) hadden de cursisten een meer concreet idee over het ontstaan van het familiebedrijf, de visie, het product en de landen waar de aardappelproducten afgezet worden. Het tweede deel van het bedrijfsbezoek bestond uit een rondleiding op de productievloer: de cursisten maakten kennis met de strenge hygiëne richtlijnen in de voedingssector en kregen aangepaste kledij. Vervolgens kregen ze de kans om het ganse productieproces van de aardappelproducten tot en met het eindstation ‘de verpakking’ te volgen; de afdeling waar ze na hun opleiding ingezet zouden kunnen worden. 
 
In de namiddag werd de groep verwacht bij het familiebedrijf Ardo; een belangrijke speler in de productie van een volledig aanbod vriesverse groenten, kruiden en fruit voor de retail, foodservice en industrie. Marlies Devlamynck (HR Officer) gaf een presentatie over het ontstaan en de werking van Ardo. Daarbij kwam duidelijk naar voor hoezeer het bedrijf duurzaamheid hoog in het vaandel draagt en inzet op een klimaatbewuste en verantwoorde productiewijze. Tijdens de bedrijfstour werd halt gehouden in de agronomie, productie, verpakking en in de diepvries stockageruimte. In de verpakkingsafdeling konden de cursisten duidelijk dezelfde machines terugvinden als die in Huis van de voeding waaraan ze vakopleiding gaan leren. 
Het was alvast een leerrijke dag voor allen en tijdens de terugrit werd nog veel nagepraat waaruit bleek dat de cursisten danig onder de indruk waren van de werkomgeving en luidop droomden van een job als verpakkingsmedewerker. Kortom, een bedrijfsbezoek is een grote meerwaarde en zeker voor deze specifieke doelgroep die voor de bedrijven waardevolle werknemers kunnen zijn. 
Alvast bedankt aan Agristo en Ardo en het team dat voor ons klaarstond om de groep in eenvoudige taal te begeleiden. 
 
Het project ‘Alfa naar Werk – Verpakkingsmedewerker Voeding’ is een krachtenbundeling van tal van partners: VDAB, RESOC Midden-West-Vlaanderen, Centrum voor Basiseducatie, POM West-Vlaanderen, Alimento en KOPA i.s.m. stad Roeselare, stad Izegem en de gemeente Ingelmunster.