Jobspotting

Jobspotting voor leerlingen uit het laatste jaar ASO.

Leerlingen die afstuderen van het algemeen secundair onderwijs (ASO) staan voor een heel belangrijke en meestal moeilijke vraag: 'Wat ga je studeren?'. Veel leerlingen hebben reeds een duidelijk idee van welke richting ze volgend jaar willen volgen, anderen iets minder. Bovendien komen ASO-leerlingen vaak weinig op de werkvloer van een bedrijf.

Om deze zesdejaars te helpen bij het maken een doordachte keuze, organiseerde RESOC MWVL i.s.m. VOKA de pilootactie 'jobspotting': Tijdens de gerichte bedrijfsbezoeken komen leerlingen in contact met enerzijds de werking van een onderneming, en anderzijds met bepaalde profielen/jobs.

Elke leerling maakt zijn/haar keuze uit een lijst van bedrijven, en dit op basis van hun toekomstige studiekeuze. Bijvoorbeeld: een leerling die volgend jaar verpleegkunde wenst te studeren, gaat op bezoek in een ziekenhuis. Iemand die denkt om bio-ingenieur te studeren, gaat langs in een voedingsbedrijf.

Zo gingen op 29 april 2015 een 15-tal laatstejaars van de Middenschool en het Koninklijk Atheneum - Campus Tant (Roeselare) op basis van hun studiekeuze op gesprek bij Stad Roeselare, AZ Delta , een financiële instelling en Roularta. De medewerkers vertelden over de opleiding/studie die leidt naar die bepaalde job en over hun loopbaan. De leerlingen van hun kant stelden concrete vragen over de jobinhoud en konden hun studiekeuze aftoetsen aan een reële bedrijfscontext.